26/07/2007

Ecuadoraanse president bezoekt 127 bis

Ecuadoraanse president bezoekt 127 bis
 
BRUSSEL - De ambassadeur van Ecuador moet actie ondernemen om twee Ecuadoranen in België vrij te krijgen.
 
De president van Ecuador, Rafael Correa, wil dat Ana Cajamarca en haar dochter worden vrijgelaten uit het gesloten asielcentrum 127bis. Hij heeft aan zijn ambassadeur in België gezegd dat die actie moet ondernemen zodat de twee Ecuadoranen kunnen vrijkomen.
 
Ana Cajamarca en haar dochter Angelica (11) zitten al enkele weken in het gesloten asielcentrum 127 bis in Steenokkerzeel. Ze werden op 30juni op straat opgepakt omdat ze sinds 2003 illegaal in het land verbleven.
 
Correa, die met een Belgische is getrouwd, heeft Ana Cajamarca en haar dochter dinsdag bezocht in het gesloten asielcentrum. Volgens de consul, Alfonso Segovia, was de president 'teleurgesteld' toen hij zag in welke 'betreurenswaardige toestand' ze werden vastgehouden. De president vindt het onrechtvaardig dat een kind opgesloten zit en hij noemt het in strijd met de rechten van de mens. Verscheidene kranten in Ecuador brengen het nieuws van de detentie van hun landgenoten en het bezoek van de president aan het gesloten asielcentrum.
 
De advocaat van Cajamarca, Valentin Henkinbrant, zegt dat de situatie van de elfjarige dochter alarmerend is. Hij baseert zich op een rapport van een psycholoog die het kind heeft onderzocht. Angelica lijdt aan depressies en heeft last van nachtmerries. De relatie met haar moeder verloopt moeilijk. Ook consul Segovia maakt zich ook zorgen om de gezondheidstoestand van het meisje. Hij verwijst naar de rechten van de mens, maar zegt diplomatisch dat hij zich niet kan bemoeien met het Belgische beleid..
 
Moeder en dochter moesten vorige vrijdag het land zijn uitgezet, maar de advocaat kon verkrijgen dat de uitzetting werd opgeschort. Het parket is in beroep gegaan en maandag wordt beslist of Cajamarca en haar dochter dan toch op het vliegtuig naar Ecuador worden gezet.
 
Segovia zegt in de Ecuadoraanse kranten dat hij de Belgische minister van Binnenlandse Zaken wil overreden om de twee te regulariseren. Hij zou willen vermijden dat ze naar Ecuador worden gestuurd. Aan de telefoon zegt Segovia dat hij alleen maar kan afwachten wat de rechtbank aanstaande maandag beslist.
 
Udep-Brussel, de organisatie van de mensen zonder papieren, organiseert op zaterdag 21 juli, de Belgische nationale feestdag, een betoging aan het gesloten opvangcentrum 127bis. (ch)
 
De Standaard, 2007.07.20, (ch)
_________________________________________
Le président de l'Equateur visite Angelica

                      et le triste centre 127 bis

  - Suite à l'appel lancé par la petite Angelica, 11 ans, détenue au centre fermé de Steenokkerzeel et à l'APPEL DU 21 JUILLET ( Le Soir du 18.07.07) et suite à la grève de la faim entamée par les détenus depuis dimanche;

 

- Le président de l'Equateur Rafael Correa, s'est rendu au 127 bis rencontrer Angelica et sa mère avec une délégation de l'Udep Bruxelles (De Standaard, 2007.07.20), Le président Correa s'est dit outré et choqué qu'existe pareille violation des droits de l'homme en Belgique !

- D'autre part, l'appel aux bourgmestre à la désobéissance civile en Flandre, marque une augmentation de l'indignation face aux traitements inhumains réservés aux migrants en Belgique.

 

  Le président de l'Equateur visite Angelica

          
Mis en ligne le 20/07/2007 à 08:46
- - - - - - - - - - - 

Le président de l'Equateur, Rafael Correa, souhaite que sa compatriote Ana Cajamarca et sa fille soient libérées du centre fermé 127 bis où il s'est rendu mardi en visite, annoncent vendredi "De Standaard", "Het Nieuwsblad" et "Het Volk". Ana Cajamarca et sa fille Angelica, 11 ans, sont enfermées depuis quelques semaines au centre fermé 127 bis à Steenokkerzeel. Elles ont été interpellées en rue le 30 juin dernier car elles séjournaient illégalement en Belgique depuis 2003.
 
D'après le consul, Alfonso Segovia, le président s'est montré "déçu" des conditions regrettables" dans lesquelles elles étaient détenues. Le président a estimé qu'il était injuste qu'un enfant soit privé de liberté. Pour lui, il s'agit d'une situation contraire aux droits de l'homme. Le président a demandé à son ambassadeur en poste en Belgique d'entreprendre des actions pour que la mère et sa fille soient libérées.
(NLE)

Les commentaires sont fermés.